Podcast Savaşı Başladı

İlkan Akgül
3 min readApr 21, 2021

Apple’ın yeni Podcast Abonelikleri hizmeti, yani diğer bir deyişle podcast yayıncıları için yarattığı Patreon modeli, yayıncılara yıllık 20 dolara mal olacak ve özel içerik ile erken erişim dahil olmak üzere çeşitli abonelik teklifleri için fiyat belirlemenize de imkan tanıyacak. Ben de dahil olmak üzere birçok amatör podcast yayıncısına göre bu büyük bir fırsat. Bu aynı zamanda boş konuşmalarımız için bir gün para kazanabileceğimiz anlamına da geliyor. Ancak Apple’ın bunu yapıyor olması ve bunu podcast popülaritesinin yıllarca yavaş ve istikrarlı bir şekilde artmasından sonra şimdi yapması ise oldukça önemli.

Podcast savaşı başladı.

Ses dosyası olmalarının yanı sıra, podcast’ler sadece birer RSS beslemeleridir. Bir araya getirilmesi son derece basittir ve çok sayıda podcast uygulaması ve sağlayıcısında bulunmasına da yol açar. Bu, herhangi bir programın gerçek değerinde, Patreon gibi bir hizmet aracılığıyla tanınmış hesaplara mikro ödemelerden büyük ödemelere kadar, birçok kazanma seçeneği olduğu anlamına da geliyor.

İşte sorulması gereken sorular şunlar: Apple neden Podcast’ler uygulamasına abonelikler özelliğini ekliyor? Ve neden içerik oluşturucuların abonelerden içerik için ücret almasına izin veriyor? Birincisi, Apple ücretsiz olarak aldığı içerikten para kazanmaya izin veriyor ve barındırmak için de yayıncının ödeme yapması gerekmiyor. Apple Podcast Abonelikleri, içerik oluşturuculara yıllık 20$’a mal olacak ve abonelik ödemeleri, Apple’ın küçültülmesi ile 70/30 oranında bölünüyor. Popüler podcast yayıncıları ise 85/15 gibi daha iyi bir anlaşma elde ediyor, ancak bunun gibi bir şeye aç olan çok sayıda podcast yayıncısı göz önüne alındığında, Apple daha sonra milyonlarca abonelik ücretini de artırabilir.

Bu gelişmeler podcast yayıncıları için bir nimet gibi görünse de, hizmet aynı zamanda duvarlarla çevrili bir bahçe yaratıyor. Örneğin, Apple Podcast’ler için bir besleme oluşturursanız, yalnızca abonelere yönelik içeriği Anchor, Libsyn veya Soundcloud gibi depolama hizmetlerinden ayırmanız gerekecek.

Yeni hizmetin açıklamasına göre, Apple abonelerin sesini kendi sunucularında barındıracak, ancak yine de sonuçta Apple kullanıcıları için özel bir içerik oluşturuyorsunuz yani temelde diğer kullanıcıları sunduğunuz her şeyden uzak tutmuş oluyorsunuz.

Bu durumla ilgili bir sorun var. Filmler veya sporla ilgili bir mikrofona kıkırdayan iki adam için Apple’ın teklifi cömert olmaktan çok daha fazlası, hatta eskisinden bile çok daha fazlası. Ancak iyi podcast’ler para ve zamana mal olur ve en popüler podcast’ler ya daha geniş bir ağın parçasıdır -örneğin Ulusal Halk Radyosu’nun mükemmel kütüphanesi- ya da şimdiye kadar ticari ürünler ve Patreon aboneliklerine dayalı bir ekonomi yaratabilmiştir. Günün sonunda, Apple’ın hizmetine geçiş büyük bir kumar niteliğinde.

Apple Podcast abonelikleri önemlidir. 100 dinleyicili yayından aylık bir milyon dinleyicili bir dev yayına kadar, kimse yanyana gelemiyordu. Dünyanın en güçlü podcasting uygulamasında olmak, çoğu içerik oluşturucusu için bir nimettir. Ancak podcast’lerin özgür olması gerekiyor. Sonunda, hepimizin buna kaydolacağından eminim, ancak benzer tatlı anlaşmalar yoluyla müzik ve film gelirinin yavaş yavaş erimesinden sonra, bu hizmet podcast’lere gerçek anlamda yapacakları daha farklı keşifleri de doğuracak.

Diğer podcast uygulamalarının Apple’ın liderliğini takip etmesi için çok geç değil ve Substack gibi hizmetlerin de kanıtladığı gibi, insanlar bir şeyler için başka insanlara para ödemeyi seviyor. Tek endişe, Apple’ın hizmetlerinde ve diğer hizmetlerde podcast’lere abone olmaya başladığınızda, rekabete ne olacağı konusu.

--

--

İlkan Akgül

Türkiye’nin ilk podcast reklam ajansı Podfresh’in kurucu ortağıyım. Çeşitli mecralarda teknoloji, dijital medya ve kültür-sanat içerikleri üretiyorum.